Start › Miljöskydd › Tillsyn av industriutsläpps-verksamheter › Egenkontroll
På vilket sätt påverkas egenkontrollen när en industriutsläppsverksamhet får offentliggjorda BAT-slutsatser?
För varje Industriutsläppsverksamhet bör det finnas ett kontrollprogram alternativt en sammanställning av egenkontrollen. En översyn av egenkontrollen bör ske så snart verksamheten har fått offentliggjorda BAT-slutsatser för huvudverksamheten och det har klarlagts vilka som är tillämpliga för verksamheten. Det sistnämnda görs tillsammans med tillsynsmyndigheten. De BAT-slutsatser som innehåller utsläppsvärden kallas för BAT-AEL ”Emission Levels”. Det är troligen BAT-AEL-slutsatser som är mest aktuella inom egenkontrollen.
Hur mätningar av BAT-AEL ska genomföras kan finnas angivet i BAT-slutsatserna, ibland saknas dock detta. För att avgöra hur ofta mätningar behöver utföras kan viss vägledning finnas i det underlagsmaterial som ligger till grund för BREF-dokumenten, Monitoring of emissions from IED-installations.
Kontrollprogrammet/egenkontrollen kommer, på samma sätt som vid nya villkor, att behöva ses över när verksamheten får nya offentliggjorda BAT-slutsatser för huvud- eller sidoverksamhet.
Omfattas aktuella BAT-AEL-slutsatser av ett villkor i gällande tillstånd?
Är den mätning som sker i dagsläget för kontroll av villkorsefterlevnad tillräcklig? Stämmer enheterna i villkor kontra BAT-slutsats? Om inte, går det att räkna om från utförda mätningar eller behöver man börja med dubbla mätningar för att hitta en korrelation? (Detta för att kunna dra nytta av längre mätserier som genomförts.)
Mer information om vad som kan hanteras av tillsynsmyndigheten och vad som kräver en ansökan om alternativvärde finns i Naturvårdsverkets vägledning om Industriutsläppsbestämmelser.
För de eventuella BAT-AEL-slutsatser som inte omfattas av villkor i gällande tillstånd kan nya typer av mätningar behöva införas i egenkontrollen. Vilken typ av mätningar handlar det om samt hur ofta ska de utföras?
Grundläggande information om industriutsläppslagstiftningen (IED) finns hos Naturvårdsverket.
På miljosamverkansverige.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”