Enhetlig tillsynsredovisning

Syftet med projektet som bedrivits 2023-2024 var att få en mer ensad redovisning från länsstyrelserna av resursbehov, planerad tid och genomförd tid för miljöbalkstillsyn. Detta för att ge en bättre överblick och att uppgifterna blir jämförbara. Med projektet ville vi även göra det tydligt vad redovisningarna ska ge svar på och vad som är viktigt för länsstyrelserna att få redovisa för att få ett stöd i sin planering, prioritering och uppföljning.

Syftet var också att förenkla länsstyrelsernas arbete med redovisning och göra det lättare att sammanställa uppgifterna.

Vad har vi åstadkommit i projektet?

  • Samsyn har uppnåtts med Naturvårdsverket om vad som ska efterfrågas och vad som kan levereras i redovisningen enligt miljötillsynsförordningen (MTF) 3:21 och förordningen om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (FAPT) 10 kap 3 och 4 §§. Vi har haft en kontinuerlig dialog och tillsammans kommit fram till en modell för hur länsstyrelserna ska redovisa utfall av genomförd tillsynstid, jämfört med resursbehov och planerad tid, kompletterat med kommentarer. Materialet ska lätt kunna användas i årsredovisningen och andra redovisningar. Redovisningen enligt FAPT har tagits bort som separat redovisning efter överenskommelse med Naturvårdsverket och ingår nu i redovisningen enligt 3:21.
  • Ett dokument som beskriver alla moment i planeringsprocessen har tagits fram ”Årshjul för tillsynsplanering”.
  • En vägledning för användning av verksamhetskoder har tagits fram ”VÄS-lathund tidsredovisning miljöbalkstillsyn”.
  • Behovsutredningsmodellen som tidigare tagits fram av Miljösamverkan Sverige har utvecklats för några sakområden och justerats något mindre för andra. En mall och instruktion har tagits fram. En mindre justering har även gjorts av mall och instruktion för tillsynsplan så att det finns en enighet i vilka verksamhetskoder som ska användas.
  • Arbete pågår med att lättare kunna planera i, och få ut fler uppgifter för redovisning i länsstyrelsernas planerings- och redovisningssystem Hypergene LISA. Ett utkast till förslag till möjliga indikatorer finns framtaget.
  • Projektgruppen har kommunicerat med övriga län via nyhetsmejl och två webbinarier.

De stöddokument som tagits fram hoppas vi ska underlätta för länsstyrelserna vid planering av miljöbalkstillsynen och förbättra den redovisning som sker av utfört arbete.

Allt material finns samlat på en ny länsstyrelseintern samarbetstya som byggts upp och där länsstyrelserna också kan ställa frågor eller diskutera med varandra. Samarbetsytan finns hos förvaltningsobjekt miljöskydd. Materialet om behovsutredningar finns även utlagt på denna webbplats på sidan om behovsutredningar och materialet om tillsynsplaner på sidan om tillsynsplaner.

Årshjul för tillsynsplanering (pdf)

VÄS-lathund tidsredovisning miljöbalkstillsyn (pdf)

Redovisning 2024 av uppgifter 3:21 (xlsx)

Efter projektets slut kommer vissa uppgifter fortsätta med utveckling i LISA, kontakter med Naturvårdsverket med mera.

Projektdeltagare

Anna Helsing Abrahamsson,  Länsstyrelsen Halland
Kristina Höök Patriksson, Länsstyrelsen Västra Götaland 
Weronica Klasson,  Länsstyrelsen Östergötland
Klas Köhler, Nationell samordnare Förorenade områden
Lotta Sahlin Skoog, Miljösamverkan Sverige