Modell för behovsutredning

Miljösamverkan Sverige har drivit flera projekt för att ta fram en modell för behovsutredning. Det första pågick 2012–2014. Därefter togs en beräkningsmodell med mera fram i ett nytt projekt som avslutades 2016. Ytterligare översyn har gjorts i olika omfattning och för olika delar under därpå följande år fram till 2022.

Under 2024 har hela modellen setts över igen inom projektet Enhetlig tillsynsredovisning. Syftet har bland annat varit att justera så att de verksamhetskoder som används stämmer med modellen för tillsynsplan, lathund för tidsredovisning och de koder som ska redovisas till exempelvis Naturvårdsverket. En utveckling av modellen har särskilt skett för tillsyn av vattenverksamhet. För naturtillsyn har den modell som togs fram 2022 lagts in i det gemensamma materialet. För övriga tillsynsområden har små justeringar skett. Beräkningsfilen i excel har kompletterats med en instruktion och en textmall.

Allt material finns samlat på en ny länsstyrelseintern samarbetsyta som byggts upp och där länsstyrelserna också kan ställa frågor eller diskutera med varandra. Här finns också material som beskriver vad som ska redovisas till Naturvårdsverket vid 3:21-redovisningen 15 februari varje år. Samarbetsytan finns hos förvaltningsobjekt miljöskydd.

Stöd vid användning av modell för behovsutredning (docx)

Textmall för behovsutredning (docx)

Modell för behovsutredning i excel (xlsx)

Deltagare i olika projekt om behovsutredningar fram till 2022

​Erika Andersson, ​Länsstyrelsen Västmanland
Ina Barkskog, Länsstyrelsen Västmanland
Elin Iseskog, Länsstyrelsen Östergötland
​Anna Helsing Abrahamsson, ​Länsstyrelsen Halland
Kristina Höök Patriksson, Länsstyrelsen Västra Götaland
Madeleine Karlsson, ​Länsstyrelsen Kronoberg
Klas Köhler, Nationell samordnare Förorenade områden
​Mats Rydgård, ​Länsstyrelsen Västra Götaland
Lotta Sahlin Skoog, Länsstyrelsen Västra Götaland
​Lena Strömvall, ​Länsstyrelsen Västmanland
Emilia Wolfhagen, Länsstyrelsen Uppsala
Ingela Höök, Miljösamverkan Sverige