Start › Miljöskydd › MKN vatten och tillsyn miljöfarlig verksamhet › Provtagningsguide › Miljögifter › Provtagningspunkter och provtagningsfrekvens
Då en verksamhetsutövare ska visa hur verksamhetens utsläpp påverkar recipienten kan det antingen ske genom att verksamhetsutövaren ansluter sig till ett SRK-program eller genom egna provtagningar. Ett medlemskap i ett SRK-program innebär inte automatiskt att utsläppen ifrån en verksamhet följs upp eftersom det finns många SRK-program som inte är designade för att svara på hur en verksamhet påverkar statusen i vattenförekomsten. Det är viktigt att rätt parametrar mäts samt att man integrera kunskap om verksamhetens utsläppsmönster med förhållandena i recipienten.
Det finns en gräns för hur långt skyldigheten att bedriva recipientkontroll i vattenförekomsten sträcker sig, oavsett storlek på verksamheten. Resultat från till exempel provtagning eller mätningar ska kunna gå att återkopplas till verksamheten. Provtagning och undersökning ska alltså vara representativ för just den verksamhet det gäller.
Ibland är det lätt att avgränsa det område som ska kontrolleras, exempelvis om det är en liten sjö som geografiskt är väl avgränsad. I andra fall som till exempel en kustvattenförekomst där vattenvolymen och vindpåverkan är stor är det betydligt svårare att avgränsa det område som bör undersökas. Ytterligare exempel på när det kan vara svårt att avgränsa är när utsläppen inte direkt medför påverkan på närområdet utan sprids och skapar problem nedströms i en annan vattenförekomst. I vissa fall bör därför tillsynsmyndigheten kräva in spridningsberäkningar/modelleringar av verksamhetsutövaren som även redovisar närliggande vattenförekomster.
Verksamhetsutövaren kan föreslå ett avgränsat undersökningsområde som tillsynsmyndigheten sedan behöver ta ställning till. Utifrån det avgränsande området ska det sedan bestämmas var de enskilda provtagningarna/undersökningarna ska ske.
Naturvårdsverkets ”Guide för upprättande och översyn av limniska och marina kontrollprogram” innehåller väsentliga delar om egenkontroll och kontrollprogram.
Guide för upprättande och översyn av limniska och marina kontrollprogram (PDF)
På miljosamverkansverige.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”