Detta handläggarstöd fokuserar på metoder och arbetssätt för att hantera solcellsanläggningar inom samråd enligt 12 kapitlet 6 § miljöbalken (1998:808). Handläggarstödet ska bidra till ett mer likartat arbetssätt mellan länsstyrelserna. Syftet är också att det ska bli enklare och tydligare för verksamhetsutövarna under samrådsprocessen.
Det är viktigt för verksamhetsutövare att känna trygghet i att det är lika hantering och likartade krav och förväntningar oavsett var i landet solcellsanläggningen planeras att uppföras. Handläggarstödet ger inte någon direkt vägledning i avvägningar eller om en specifik solcellsanläggning ska tillåtas eller inte, däremot finns det förslag på metoder för avvägning i ett specifikt beslut.
Anledningen till att Miljösamverkan Sverige tagit fram ett särskilt handläggarstöd för solcellsanläggningar på mark är för att dessa anläggningar utgör särskilda utmaningar för naturmiljön. Andra anläggningar och åtgärder i naturmiljön som hanteras genom 12:6-samråd påverkar oftast mindre områden och färre aspekter åt gången. Solcellsanläggningar kräver ofta mer underlag än vanligt och fler kompetensområden behöver engageras (natur, kultur, vatten, landsbygd, infrastruktur med mera). Solcellsanläggningar är också en förhållandevis ny företeelse där miljöeffekterna ännu inte är helt kända. Det råder alltså osäkerhet och även rättsläget är än så länge outvecklat.
Handläggarstödet har tagits fram med stöd av handläggare med bred erfarenhet av samråd och miljöprövningar, samt med stöd av centrala myndigheter som bemannat referensgruppen. Ställningstaganden av hur omfattande momenten i samrådsprocessen ska vara har skett i relation till hur andra typer av verksamheter hanteras i myndighetsprövningar. Det faktum att solcellsanläggningar inte klassas som miljöfarlig verksamhet är en viktig utgångspunkt. Till exempel har moment med utredningskrav, miljökonsekvensbeskrivning och bedömning av betydande miljöpåverkan anpassats utifrån det.
Handläggarstödet riktar sig till dig som handlägger samråd enligt 12:6 MB, men tänk på att du kanske inte alltid kan hantera dessa ärenden ensam. Med tanke på hur många kompetensområden som berörs av större solcellsanläggningar är det lämpligt att hantera ärendena i en bred beredning, det vill säga tillsammans med kollegor med andra kompetenser. Det är tydligt att kompentenser vid sidan om just naturmiljö behöver vara mer aktiva i beredningen av solcellsärenden. Läs mer om hur detta kan se ut i Steg 2 Genomgång.
Det som ytterligare kan komplicera processen är att 12:6-samråd behöver ske inom sex veckor. Samråd enligt 12:6 MB är alltså tänkta att vara enkla och snabba granskningar, och därför ska du som handläggare klara komplexa ärenden på kort tid. För att klara detta kan din länsstyrelse behöva organisera sig för effektiv handläggning där det gäller att få bort onödiga ”stillestånd”. I Steg 2 Genomgång ger vi råd om hur du kan hantera tidsfristen när den uppenbart inte räcker till.
Vill du veta vilka källor som har använts i handläggarstödet? Då kan du ta en titt i referenslistan.
Miljöbalken (1998:808) kapitel 2, 3, 4, 6, 7, 11 och 12
Förordningen om anmälan för samråd (1998:904)
Miljöbedömningsförordningen (2017:966)
Kulturmiljölagen (1988:950)
Naturvårdsverkets Handbok 2001:6 ― Anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken
Förvaltningslag (2017:900)
Väglagen (1971:948)
Terrängkörningslagstiftningen (1975:1313)
Terrängkörningsförordningen (1978:594)
Dom i mål M727-24, 2024-09-04 (Vänersborgs Tingsrätt)
Dom i mål MÖD M-13461-22, 2024-04-03 (Svedbergadomen)
Dom i mål MÖD M15064-21, 2022-11-22
Dom i mål MÖD M1026-22, 2022-11-22
Dom i mål M2919-20, 2021-03-04
Jordbruksmark i fysisk planering – vägledning för tillämpning av 3 kap. 4 § miljöbalken (1998:808) Länsstyrelsen Västerbotten 2021 (diarienummer 408-9464-2020)
Miljösamverkan Sverige har inom ramen för projektet ”Solcellsanläggningar på mark” arbetat fram ett handläggarstöd. Huvudsyftet har varit att ensa länsstyrelserna i ärendehandläggningen gällande solcellsanläggningar inom samråd enligt 12 kapitlet 6 § miljöbalken. Det är viktigt att komma ihåg att solcellsanläggningar på mark är ett område under utveckling. Handläggarstödet är framtaget efter vad vi vet i dagsläget och kan utläsa från rådande praxis. När ett ärende handläggs ska alltid bedömningar göras utifrån rådande omständigheter och lokala/regionala förutsättningar.
Handläggarstödet publicerades i december 2024.
För innehållet i handläggarstödet svarar endast Miljösamverkan Sverige.
Referensgrupp för materialet har varit representanter från Naturvårdsverket och Jordbruksverket samt från länsstyrelserna inom juridik, kulturmiljö, naturmiljö, naturvård, naturskydd, miljöprövning, samråd, vilt- och jaktfrågor, landsbygd, jordbruk, samhällsplanering och vatten. Miljösamverkan Sverige vill rikta ett stort tack till referensgruppen som vid två tillfällen granskat materialet och bidragit med sin stora kompetens.
Handläggarstödet har inför färdigställandet granskats av Miljönätverket samt representanter från de centrala myndigheter som ingår i Miljösamverkan Sverige.
På miljosamverkansverige.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”