Start › Natur › Solcellsanläggningar på mark › Steg 4 Miljökonsekvensbeskrivning/Miljöbedömning
Det kan vara aktuellt att förelägga om att en miljökonsekvensbeskrivning (MKB)/förenklat underlag ska tas fram om följande kriteriet sammantaget råder:
Kriterierna i sig pekar ut vad det är du ska titta på. De ska inte tolkas definitivt utan det är alltid en bedömningsfråga i varje enskilt ärende eftersom det kan finnas särskilda omständigheter att ta hänsyn till.
Observera att det som vi då förelägger om är att en miljöbedömning enligt 6 kapitlet miljöbalken ska genomföras. Inte bara att ett dokument ska tas fram. Det innebär en avsevärt längre process för verksamheten än att endast komplettera ärendet med de saknade uppgifterna. Kräv därför inte MKB/förenklat underlag (miljöbedömning) vanemässigt.
I samband med ett föreläggande om MKB/förenklat underlag blir det troligen samtidigt även nödvändigt med ett förbud att påbörja solcellsanläggningen tills dess att miljökonsekvensbeskrivningen/det förenklade underlaget lämnats in och myndigheten har hunnit ta ställning till underlaget.
I beslutet om förbud och föreläggande om MKB behöver det framgå vad ett samrådsunderlag behöver innehålla. Möjligen kan det räcka med det samrådsunderlag som redan lämnats in initialt i ärendet. Låt det i så fall framgå av beslutet. Av beslutet ska det också framgå att verksamhetsutövaren behöver göra en egen bedömning om solcellsanläggningen skulle kunna medföra betydande miljöpåverkan. Det här är det första beslutet som utfärdas för den aktuella solcellsanläggningen.
MALL Beslut om förbud och föreläggande om miljökonsekvensbeskrivning (docx)
Verksamhetsutövaren startar undersökningssamrådet med att skicka ett samrådsunderlag till länsstyrelsen. Ett samrådsmöte kan hållas under det att undersökningssamrådet pågår, men samrådsmötet är dock inte obligatoriskt. Det kan hållas digitalt eller som ett fysiskt möte. Det är verksamhetsutövaren som håller i mötet och tar anteckningar.
Samrådsmötet ska handla om ifall verksamheten kan antas medföra betydande miljöpåverkan och i så fall miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och omfattning. Det kan finnas fler parter som verksamhetsutövaren behöver samråda med. Det kan också vara en fråga att prata om vid mötet; vilka de ska samråda med förutom länsstyrelsen.
Undersökningssamrådet fortsätter med att verksamhetsutövaren håller samråd med andra berörda parter; tillsynsmyndigheten (om annan än länsstyrelsen, exempelvis kommunen) och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. Slutligen ska verksamhetsutövaren sätta ihop en samrådsredogörelse och skicka den till länsstyrelsen. Av samrådsredogörelsen ska framgå vad som kommit fram under samrådet med länsstyrelsen och andra berörda parter och enskilda. Här behöver också verksamhetsutövaren redovisa sin syn på betydande miljöpåverkan (BMP) om detta inte redan skett.
Undersökningssamrådet avslutas med att länsstyrelsen fattar ett beslut om det är betydande miljöpåverkan eller inte. Av beslutet ska också framgå vad miljökonsekvensbeskrivningen ska innehålla. Det är en väsentlig skillnad på redovisningskraven på en MKB i en specifik miljöbedömning om det är BMP och förenklat underlag (tidigare liten MKB) om det inte är BMP. Det här är det andra beslutet som utfärdas för den aktuella solcellsanläggningen.
Förenklat underlag (tidigare liten MKB) | MKB i en specifik miljöbedömning |
---|---|
Beskrivning av väsentliga miljöeffekter | Alternativa lokaliseringar och utformningar. Nollalternativ. |
Samrådsredogörelse | Verksamhetens omfattning med mera |
Resursanvändning och avfall | |
Miljöeffekter från verksamheten eller på grund av yttre händelser | |
Åtgärder för att avhjälpa negativa miljöeffekter och att undvika att miljökvalitetsnormer enligt 5 kap. MB inte följs | |
Beredskap vid allvarliga olyckor | |
Icke-teknisk sammanfattning av MKB:n | |
Samrådsredogörelse | |
Bedömning av underlagets tillförlitlighet | |
Sakkunskap hos den som upprättat MKB:n |
Mallarna kan upplevas som omfattande, men anpassa dem efter vad som är nödvändigt att ha med i det enskilda ärendet.
Stöd för bedömning av betydande miljöpåverkan (pdf)
MALL för beslut om BMP eller inte (docx)
Det är aktuellt med avgränsningssamråd om det är betydande miljöpåverkan och specifik miljöbedömning ska ske. Avgränsningssamråd kan hållas samlat med undersökningssamråd om det redan i det skedet står klart att åtgärden kommer att innebära betydande miljöpåverkan. I avgränsningssamrådet ska verksamhetsutövaren samråda om åtgärdens lokalisering, omfattning, utformning, de miljöeffekter som åtgärden kan antas medföra samt om miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning. Länsstyrelsens roll i avgränsningssamrådet är att verka för att innehållet i MKB:n får den omfattning och detaljeringsgrad som behövs för att kunna ta ställning och fatta beslut.
Vid ett avgränsningssamråd blir kretsen som verksamhetsutövaren ska hålla samråd med bredare. Förutom länsstyrelsen och de enskilda som kan bli särskilt berörda av verksamheten även övriga berörda statliga myndigheter (Trafikverket, Elsäkerhetsverket, Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten, Statens Geologiska Institut, Försvarsmakten och så vidare), den/de kommun(-er) och den allmänhet (närboende, flygplatser, lokala natur- eller fågelskyddsföreningar och så vidare) som kan antas bli berörda av verksamheten.
När verksamhetsutövaren skickar in miljökonsekvensbeskrivningen eller det förenklade underlaget, öppnar du ett nytt ärende, men kopplar det till de tidigare ärendena för samma solcellsanläggning. Nu behöver du granska om miljökonsekvensbeskrivningen/förenklade underlaget innehåller det som du efterfrågat i beslutet om betydande miljöpåverkan. Om MKB:n är komplett är det dags att ta ärendet till bedömning och sedan slutligt beslut. Det blir i så fall det tredje och slutgiltiga beslutet som utfärdas för den aktuella anläggningen. Var noga med att koppla de olika besluten till varandra i Platina så att det går att följa ärendet i efterhand.
Om det fortfarande saknas beskrivningar av betydelse behöver du be om komplettering, kanske ännu en gång. Troligen är det vid det här laget inte mer omfattande än att du kan be om kompletteringen genom ett e-postmeddelande till verksamhetsutövaren. Det är nu viktigt att det inte drar ut på tiden mer än nödvändigt. Om du ändå behöver skriva en mer formell underrättelse för att be om komplettering, använd mallen för komplettering efter utredning som finns i Steg 3.
En miljökonsekvensbeskrivning inom en anmälan om samråd enligt 12:6 MB behöver inte kungöras enligt 6 kap. 39–41 §§ MB eftersom det inte är en fråga om tillstånd.
På miljosamverkansverige.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”