Välkommen till Miljösamverkan Sveriges handläggarstöd för anmälan och tillsyn av vattenuttag!
Materialet omfattar främst ytvattenuttag som omfattas av 19 § 9 p. samt 10 p. förordning (1998:1388) om vattenverksamheter eftersom det är dessa ytvattenuttag som kan anmälas. I mindre omfattning behandlas emellertid även större ytvattenuttag och grundvattenuttag som är tillståndspliktiga enligt miljöbalken.
Målgruppen är i första hand handläggare på länsstyrelserna, men materialet kan till stora delar även användas av övriga tillsynsmyndigheter för vattenverksamheter. Syftet är att handläggarstödet ska vara en hjälp för att uppnå en bättre kvalitet vid handläggning av anmälningsärenden samt bidra till att fler tillsynsmyndigheter arbetar med egeninitierad tillsyn av vattenuttag. Vi hoppas att både nya och mer erfarna handläggare ska ha nytta och glädje av materialet.
Handläggarstödet färdigställdes i september 2021. Några mindre ändringar har gjorts i juli 2022. Använd navigeringen för att hitta handläggarstödets olika delar.
Enligt miljöbalken definieras vattenverksamhet bland annat såsom bortledande av vatten från ett vattenområde (11 kap. 3 § miljöbalken). I detta handläggarstöd används ordet vattenuttag istället för bortledande av vatten eftersom vattenuttag ofta används i diskussioner med mera som en förenkling av miljöbalkens definition.
Handläggarstödet är uppdelat i olika delar:
Projektgruppen presenterade handläggarstödet på ett webbinarium den 28 september 2021.
Se webbinariet om anmälan och tillsyn av vattenuttag, Youtube
Somrarna förväntas bli torrare på grund av klimatförändringarna. Det är inte längre självklart att vatten kan tas från sjöar och vattendrag för till exempel bevattning om flöden eller vattennivåer är för låga. Eftersom det tidigare saknades vägledning i att handlägga ärenden kring vattenuttag har detta projekt genomförts. Projektet har avgränsats till att omfatta anmälningsärenden och tillsyn av vattenuttag. Målgrupp är i första hand handläggare på länsstyrelserna, men materialet kan till stora delar även användas av övriga tillsynsmyndigheter för vattenverksamheter. Projektets mål har varit att uppnå en bättre kvalitet vid handläggning av anmälningsärenden samt bidra till att fler tillsynsmyndigheter arbetar med egeninitierad tillsyn av vattenuttag.
Projektgruppen har även tagit fram ett förslag för förbättringar av e-tjänsten för anmälningar av vattenuttag. Detta förbättringsförslag har delgetts berörda och presenteras inte här som ett resultat.
Projektet inleddes med att en enkät skickades till samtliga länsstyrelser med syfte att få en lägesbild av länsstyrelsernas arbete inom området. Svar erhölls från 18 av 21 länsstyrelser. Samtidigt som en enkät skickades till länsstyrelserna skickades även en enkät till referensgruppen. Svaren på enkäterna har använts som stöd och underlag vid utformning av vägledningen.
Erika Andersson, Länsstyrelsen Västmanland t. o. m. december 2020
Stina Ljung, Länsstyrelsen Jönköping t. o. m. maj 2021
Anton Nilsson, Länsstyrelsen Skåne
Ivi Pettersson, Länsstyrelsen Kronoberg
Malin Örne, Länsstyrelsen Dalarna
Ingela Höök, Miljösamverkan Sverige
Projektgruppen ansvarar för innehållet i denna vägledning.
Anna Eklund, SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut)
Eva Johansson, Jordbruksverket
Carola Lindeberg, SGU (Sveriges geologiska undersökning)
Lena Thulin Plate, Havs- och vattenmyndigheten
Frida Eklund, Länsstyrelsen Gotland
På miljosamverkansverige.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”