När anmälningsärendet är tillräckligt utrett ska tillsynsmyndigheten, utifrån de bedömningar som har gjorts, fatta ett beslut i ärendet i enlighet med 23 § i förordningen om vattenverksamheter. Beslutet kan bestå i att:
Beslutet adresseras till verksamhetsutövaren. Om beslutet avser annat än ”ingen åtgärd” ska beslutet skickas med delgivningskvitto eller elektronisk delgivning. En kopia på beslutet skickas alltid för kännedom till kommunen och till eventuella andra berörda sakägare som har framkommit i ärendets handläggning.
En åtgärd som är utförd med stöd av ett beslut inom ramen för ett anmälningsförfarande innebär inte något rättskraftigt tillstånd enligt 24 kap. 1 § miljöbalken. En anmäld vattenverksamhet är därmed inte ”skyddad” från framtida tillsynsåtgärder från tillsynsmyndigheten. Det innebär att tillsynsmyndigheten efter klagomål eller på eget initiativ kan komma att följa upp den anmälda vattenverksamheten.
En förutsättning för att en vattenverksamhet kan bli anmälningspliktig är att den inte har någon påverkan av betydelse på närliggande fastigheter och att denna påverkan inte är föremål för tvist. Civilrättsliga tvister kan nämligen inte avgöras i ett anmälningsärende.
Verksamhetsutövaren är normalt bevisskyldig i fråga om de förhållanden som rådde i vattnet innan verksamheten sattes i gång. Därför bör verksamhetsutövaren för sin egen skull dokumentera förhållandena före, under och efter genomförd åtgärd.
För länsstyrelsehandläggare:
Mallen används av vissa länsstyrelser, men kompletteras ofta med generella skrivningar från egna rutiner. Exempelvis kan försiktighetsmåtten behöva anpassas efter varje enskilt fall. I denna handledning finns exempel på försiktighetsmått som använts samlade i dokumentet Exempel på försiktighetsmått (pdf).
Tillsynsmyndigheten ska bifoga en överklagandehänvisning till beslutet.
Vid förbud eller omfattande förelägganden kan tillsynsmyndigheten kontakta verksamhetsutövaren och informera om vilket ställningstagande som övervägs. Kommunicering av det övervägda ställningstagandet är dock inget lagkrav. Det är viktigt att tillsynsmyndigheten inte föregår beslutet.
Enligt 16 kap. 12 § miljöbalken får den som domen eller beslutet angår, om avgörandet har gått honom eller henne emot, överklaga ett beslut från tillsynsmyndigheten. Beslut om vattenverksamhet som fattats av tillsynsmyndigheten kan skriftligen överklagas hos mark- och miljödomstolen. Tillsynsmyndigheten prövar om överklagandet har kommit in i rätt tid innan myndigheten skickar överklagandet vidare till domstolen. Det är domstolens sak att pröva om den som överklagar har rätt att överklaga beslutet. Tillsynsmyndigheten ska endast rättidspröva överklagan.
Tillsynsmyndigheten har möjlighet att avvisa ett ärende, ingen prövning i sak sker då. En avvisning av ett ärende kan till exempel göras om:
Avskriva ett ärende
Tillsynsmyndigheten kan avskriva ett ärende. En avskrivning av ett ärende kan göras om verksamhetsutövaren återtar sin anmälan. När ett ärende avskrivs prövas inte ärendet i sak av tillsynsmyndigheten.
På miljosamverkansverige.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”