Start › Vatten › Anmälan och tillsyn av vattenuttag › Handläggningsrutin för inkommen anmälan › Förfrågan
Det är vanligt att en anmälan om vattenuttag föregås av en förfrågan om vilka regler som gäller. Den lagstiftning som gäller finns i huvudsak i 11 kap. miljöbalken och i 19-23 §§ förordningen (1998:1388) om vattenverksamhet. Hänsynsreglerna i 2 kap. miljöbalken, bestämmelserna om miljökvalitetsnormer i 5 kap. miljöbalken samt kraven i 26 kap. 9 § miljöbalken på utformningen av ett föreläggande gäller alltid. Ytterligare bestämmelser om vattenverksamhet, bland annat rådighet, finns i lag (1998:12) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. I avsnittet Lagstöd finns ett antal lagrum uppräknade som kan bli aktuella vid vattenuttag.
Förutom att informera om den lagstiftning som gäller för vattenuttag är det viktigt att tillsynsmyndigheten informerar om att det finns andra bestämmelser i miljöbalken som kan bli aktuella och att det kan krävas prövning enligt annan lagstiftning innan verksamheten kan påbörjas. Ofta är det andra områden inom miljöbalken som kan beröras, till exempel:
När frågor om ett planerat vattenuttag ställs finns olika alternativa svar beroende på om vattenverksamheten är tillståndspliktig, anmälningspliktig eller omfattas av undantagen i miljöbalkens 11 kap. 11 eller 12 §§. Mer information om undantagen finns i avsnittet Undantagen.
Det kan vara bra att informera verksamhetsutövaren om att ett beslut efter en anmälan om vattenverksamhet enligt 11 kap. 9 a § miljöbalken inte är samma sak som ett tillstånd, eftersom det saknar så kallad rättskraft. Det ger därför inte rätt till vattnet på samma sätt som ett tillstånd från domstol.
På miljosamverkansverige.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”